SVEN HAZEL:
Bokeske med 14 krigsromaner

Bestill nå og få bøkene fraktfritt tilsendt. Hele serien koster kun kroner 490,-, og består av 14 titler. Paperback.

Registrèr din bestilling her med navn og adresse, og forhåndsbetal til kontonummer 22911378985

Serien selges kun samlet. Bøkene sendes fraktfritt straks vi har registrert din betaling.

Klikk på denne lenken for å laste ned en leseprøve i PDF-format.

Forfatteren Sven Hazel:

Med et salg på over 53 millioner bøker i mer enn 50 land og på 25 språk er Sven Hazel unik i verdenslitteraturen. Chicago Sunday Tribune har beskrevet bøkene som ”et mesterverk”.

Sven Hazel var under den annen verdenskrig kommandert til en straffebataljon som menig soldat i den tyske krigsmakten. Få forfattere har så nærgående og med så brutal realisme skildret krigens grusomheter, nazismens ondskap og soldatenes kyniske, grovkornede humor. Sven Hazels dokumentarromaner er basert på egne og kameraters opplevelser og er sterke anklageskrifter mot krig og diktatur.

Sven Hazel er født i 1917 i Fredensborg i Danmark, der han vokste opp i en arbeiderfamilie. Siden 1964 har han vært bosatt i Barcelona. Han avtjente militærtjeneste som vernepliktig soldat i Danmark i 1936. For å komme vekk fra depresjonen reiste arbeidsløse Sven Hazel over grensen til Tyskland i 1937 for å la seg rekruttere i Wehrmacht. Det viste seg at det ikke var så enkelt for en utlending. Først etter seks måneder fikk han tysk statsborgerskap. Han tjenestegjorde i 2. Kavaleri regiment, senere i 11. og 27. Panserregiment, og deltok som tanksfører under invasjonen av Polen i 1939. Hazel kjempet på alle fronter, med unntak av Nord-Afrika, og ble såret åtte ganger.

Året etter at Hazel vervet seg, ble han erklært som desertør. Grunnen var at han ikke vendte tilbake fra en permisjon. Han ble fengslet og opplevde forferdelige forhold i konsentrasjons- og straffeleiren Lengries, der alt var forbudt. Overtredelser ble straffet med sult, pryl og døden. Med disse ordene ble fangene ønsket velkommen til SS´og krigsmaktens konsentrasjons- og straffeleir: ”Dere er en bande infame slyngler, dere er en flokk nederdrektige svin. Dere er utskudd av menneskeslekten”.

Krigsretten var en nazistisk maktdemonstrasjon. Den ene veggen var dekket av et kjempestort maleri av Adolf Hitler, på motsatt vegg hang Fredrik den store. Retten var sammensatt av en krigsdommer med majors grad, to domsmenn, en kaptein, en kommandersersjant og en anklager med rang SS-Sturmbannführer. Et “desertørsvin“ hadde ingen rett til forsvarer.
Mens dommen ble lest opp, sto alle rett og offiserer og embetsmenn strakte armen frem til nazihilsen: ” I førerens navn. Gefreiter ved 11. husarregiment Sven Hazel idømmes 15 års tukthus for faneflukt. Han skal utstøtes av sitt regiment og fradømmes alle borgerlige og militære rettigheter på ubestemt tid. Heil Hitler!”

Sven Hazel ble ikke dømt til døden, som var vanlig for desertering i Det tredje rike. Retten hadde tatt hensyn til at han var født i utlandet og at ”ansvarsløse kvinner” hadde forledet ham til å desertere. Tukthusfange 852318 A, Sven Hazel, ble benådet og overført til et strafferegiment i den prøyssiske armé, der fangene under kadaverdisiplin skulle formes til verdens beste soldater.

Krigen endte i en russisk fangeleir for Sven Hazel. Han begynte å skrive ned sine egne og kameratenes krigsopplevelser, for å oppfylle et løfte til sine venner om å fortelle hva de hadde opplevd, og som en advarsel til nye generasjoner om hva krig fører til av tragedier.


Persongalleriet

i Sven Hazels bøker er en sammensveiset og fargerik gjeng av forbrytere og desertører. Ingen av dem bryr seg om Hitlers doktriner, det eneste som betyr noe er å overleve. Da er den rå og kyniske humoren helt nødvendig.

Josef Porta er kompaniklovnen og uforbederlig spøkefugl. Han er i besittelse av berlinerens tørre vidd og usannsynlige frekkhet. "Obergefrieter av Guds nåde i Hitlers råtnende armé” – som han kaller seg – frykter hverken Gud eller djevelen. Julius Heide er fanatiker og den perfekte soldat. Barcelona Blom har prestert å delta på begge sider i den spanske borgerkrigen. Lillebror er en kjempe som er like sterk som han er dum og benytter enhver anledning til å yppe slagsmål. Gamle er troppens øverstkommanderende, alltid rolig, uredd og klok. Han er som en far for gjengen. Legionæren er tidligere soldat i fremmedlegionen og har konvertert til islam. Hugo Stege er akademikeren, arrestert for å vært innblandet i studentdemonstrasjoner. I tre år satt han i Oranienburg og Torgau før han havnet i straffebataljonen. Gregor Martin, sjåfør fra Venezia havnet i straffebataljonen etter å ha ertet på seg en SS-offiser og kjedehunder på Rialtobroen. Pluto er en svær kjempe, havnearbeider fra Hamburg, arrestert for å ha stjålet en lastebil full av mel. Ble sendt i konsentrasjonsleir ikke mindre enn tre ganger.

Av disse er det bare Lillebror, Legionæren, Julius Heide og Sven som overlever krigen.