HELVETESSEILASEN
Dødsdømte skip Nord-Norge 1940
av Viggo H. Kristensen
 
Kampen om jernmalmen i Narvik fører i 1940 til et sjøslag av historiske dimensjoner. Også Bodø, Lofoten, Harstad og Tromsø får føling med krigen når britene iverksetter en gigantisk marineoperasjon for å nedkjempe den tyske invasjonsflåten og invasjonsstyrken. Slagskip, kryssere og troppetransportskip går inn i trange fjorder med vanskelige farvann, der tyske ubåter lurer under overflaten. Men de tyske torpedoene fungerer ikke, noe som skal spare mange allierte skip og tusenvis av liv. Likevel går flere enn femti fartøyer til bunns – hvorav de fleste er sivile. Tusenvis av unge menn mister livet under sjøslagene.
Hadde de tyske torpedoene fungert ville historien sannsynligvis tatt en annen vending − Churchill ville kanskje ikke blitt statsminister, og tyskerne kunne berget flere av de store og dyrebare jagerne sine. Tapet av de ti jagerne ved Narvik medførte at den planlagte invasjonen av Storbritannia måtte utsettes.
Denne boken omhandler både de sivile og militære skipene somdeltok under sjøslagene om Nord-Norge. Boken inneholder også undervannsbilder av mange av skipsvrakene der de ligger i dag – og forteller ikke minst om et hittil ukjent vrak som kanskje har stor krigshistorisk betydning – er dette motorbåten som innledet sjøslagene og krigen i Nord-Norge?
 
HELVETESSEILASEN
Dødsdømte skip Nord-Norge 1940
av Viggo H. Kristensen
(ISBN 9788292844274)
390 sider – A5 hardcover – rikt illustrert – pris kr. 389,-
Fraktfritt tilsendt. Faktura medfølger.