Slaget om Narvik: SYDFRONTEN
Krigshandlingene Maktspillet Svikene

av Øyvind Johnsen

Denne boken omhandler polakkene, franskmennene og britenes kamp mot tyskerne på Narvikfronten i 1940, og er den første boken som er skrevet av en nordmann om dette temaet. Boken tar for seg de historiske aspektene rundt både krigshandlingene, maktspillet og svikene under felttoget.

Slaget om Narvik har en helt spesiell plass i britisk, fransk, polsk og tysk krigshistorie. Denne boken skildrer krigshandlingene dag for dag på sydfronten ved Narvik i perioden april til juni 1940. Tyske, britiske, franske og polske soldater slåss fra kysten til fjelltoppene rundt Narvik under meget strabasiøse forhold. I snø, regn, sludd og iskald vind ble mange hundre soldater drept. Landstyrkene er hovedtemaet, men også kamper til sjøs og i luften er med. De norske styrkenes innsats på sydfronten, samt siviles opplevelser, er omtalt. Omfattende skipsbombardement, massakrer, slag der landstyrker, marine og luftvåpen samarbeidet, nærkamper og henrettelser er noen av ingrediensene i historien. Boken gir også et innblikk i det fascinerende internasjonale maktspillet som utspant seg når de britiske og franske regjeringene planla å okkupere Narvik, men der operasjonen ble forpurret av Hitler-Tyskland som kom først og tok Narvik rett foran nesen på de allierte den 9. april 1940. Den oppsiktsvekkende interne maktstriden hos de allierte om gjennomføringen av Narvikfelttoget, samt krigens svik på alliert og norsk side, er også omtalt.
Det er i dag fortsatt mange spor etter krigen i Narvikfjellene. Hundrevis av stillinger bygget i stein og mye etterlatt militært materiell viser tydelig hvor kampene foregikk. Forfatteren har undersøkt slagmarkene, og tar leseren med på en tur i dette ”friluftsmuseumet” og beskriver hva man kan finne der i dag, samt viser hvordan man kan komme seg til de forskjellige fjellområdene. Flere GPS-kart der en lang rekke funn i terrenget er registrert, følger som vedlegg.
Rikt illustrert med fotografier fra krigen og nåtiden, samt kart o.l.

Slaget om Narvik: SYDFRONTEN.
Krigshandlingene Maktspillet Svikene
av Øyvind Johnsen

(ISBN 978-82-458-0906-0)
368 sider - 14 cm x 20 cm - pris kr. 339,- (hardcover)

Frakt kr. 60,-. Faktura medfølger.
Bestill: forlag@kristians1.netUtgitt i samarbeid med Orion Forlag